Skip to main content

Klímaszorongás és klímagyász

10 lépés a mentális rezilienciáért

Induló online klímagyász csoportok:

2024. augusztus 7. (szerda) 18:30-20:30
2024. augusztus 12. (hétfő) 13:30-15:30

A klímagyászról

A klímagyász a gyász egy viszonylag új területe, a kifejezés is csak néhány éve létezik, és az "illegális" gyászok közé tartozik, azaz akik ezzel küzdenek, a környezet részéről igen csekély támogatásra számíthatnak, holott a pusztuló ökoszisztémáról, a kihaló fajokról szóló hírek hatására sokan valódi veszteséget élnek át. Másoknál a jövőkép megingása, elvesztése okoz szorongást, és az ezzel kapcsolatos aggodalmaikat ugyancsak nehezen tudják megosztani másokkal, mivel a társadalom nagy része még tagadásban él. 

A csoportról

A csoport minimum 4 jelentkezővel indul, legfeljebb 8 főt tud fogadni. Ez biztosítja, hogy mindenkire legyen idő és figyelem. Az első két alkalom nyitott, utána már új tagok nem csatlakozhatnak.

A csoport önsegítő, sorstársi csoport, a csoport indulása előtt minden jelentkezőt személyesen megkeresek egy beszélgetésre. 

Kéthetente fogunk találkozni online, Zoom használatával, hétfőnként 13:30-kor, szerdánként 18:30-kor. 

A részvételi díj 5.000 Ft/alkalom, amelyet banki átutalással lehet teljesíteni a következő bankszámlára:
Csapó Krisztina
Magnet Bank, 16200137-18524576
Ha nehézséget okoz a kifizetése, van lehetőség egyéni megállapodásra, ezt jelentkezéskor kérlek jelezd. A jelentkezés az előzetes beszélgetés/első alkalom részvételi díjának befizetésével válik érvényessé. 

A csoportról

A csoport célja

Az egyik legfontosabb cél egy olyan biztonságos, megtartó tér teremtése, ahol szabadon lehet beszélni arról, ami bennünk van, ami nehéz, ami miatt itt vagyunk. Ha megoszthatjuk a nehezet, már az is ad némi megkönnyebbülést. 

Azon túl, hogy megtapasztalhatod, nem vagy egyedül, végigmegyünk a klímagyász megnyilvánulási formáin, az érzéseken, amelyeket tapasztalhatsz, és azokon a megküzdési stratégiákon, amelyek segíthetnek ezeknek a kezelésében. Lesznek azonnal alkalmazható egyszerű gyakorlatok, illetve "kihívások", amelyek két találkozás között a napi rutinba beépíthető tevékenységekre irányulnak - ezek célja, hogy csökkentsék a tehetetlenség érzését és segítsenek a hétköznapi felkészülésben, alkalmazkodásban. 

Tekintettel arra, hogy a klímagyászt ma még sokan nem értik, érinteni fogjuk azt is, hogy hogyan lehet az aggodalmakat, érzéseket kommunikálni a család és az ismerősök felé. 

Rólam

Csapó Krisztinának hívnak, gyászkísérő és online mentálhigiénés tanácsadó szakember, illetve 2019-ben végeztem el a Napfogyatkozás Egyesület GyászcsoportvezetőA gyász lélektana  és Gyásztanácsadó képzését, illetve David Kessler segítőknek szóló Grief Educator Certification tréningjét. 2019 szeptembere óta támogatok klímagyászolókat, klímaszorongókat a Deep Adaptation (Mélyalkalmazkodás) szellemében. Meggyőződésem, hogy a világ, ahogy ismerjük, záros határidőn belül nagyon meg fog változni, és nem olyan irányban, ahogy álmodnánk. Azt gondolom, hogy a természet pusztulása és az elveszített jövőkép valós veszteségek, az ezek miatt érzett gyász valódi, jogos, és feldolgozható. Azok, akik ezen a folyamaton átmennek, nemcsak reziliensebbé válnak, hanem a későbbiekben támaszt tudnak nyújtani környezetüknek is, amikor a változásokat már nem lehet tovább tagadni. Minden tiszteletem azoké, akikben megvan a bátorság, hogy szembenézzenek ezzel.