Skip to main content
A klímagyászról

Mi az a klímagyász?

A klímagyász a gyász egy viszonylag új területe, a kifejezés is csak néhány éve létezik, és az "illegális" gyászok közé tartozik, azaz akik ezzel küzdenek, a környezet részéről igen csekély támogatásra számíthatnak, holott a pusztuló ökoszisztémáról, a kihaló fajokról szóló hírek hatására sokan valódi veszteséget élnek át. Másoknál a jövőkép megingása, elvesztése okoz szorongást, és az ezzel kapcsolatos aggodalmaikat ugyancsak nehezen tudják megosztani másokkal, mivel a társadalom nagy része még tagadásban él. 


Hivatalos "definíció" szerint a klímagyász vagy solastalgia jelensége a tapasztalt vagy előrevetített ökológiai veszteségek felett érzett gyász, mely egyaránt kapcsolódik az akut környezeti hatásokhoz, valamint a hosszú, krónikus, ámde ijesztő természeti változásokhoz. Aki hiradót néz vagy hírportálokat olvas, szinte naponta találkozhat a környezetpusztulásról, a természeti katasztrófákról szóló hírekkel, de egyre többen tapasztalják a saját bőrükön is, mert olyan helyen élnek, ahol a változások már kézzel foghatóak, testközelben vannak: akinek az otthonát elsodorja egy villámárvíz, a gazdák, akiknek az extrém szárazság miatt elpusztul a termése, a világ más tájain az erdőtüzek, hurrikánok áldozatai számára ez a kegyetlen valóság, nem egy elvont modell, ami vagy pontos, vagy nem. Ide tartozik a környezeti katasztrófákban elpusztult természeti kincsek, az áldozatul esett állatok, de a kihalt fajok elvesztése miatt érzett gyász is. Ezek a konkrét, megtapasztalt veszteségek. Az előre vetített veszteségek közé tartoznak azok, amelyek még nem következtek be, de a prognózisok szerint előbb-utóbb be fognak, mint például a tengerszint emelkedése miatt víz alá kerülő szigetek, partszakaszok, a haldokló korallzátonyok és a kihalás szélére sodródott állatfajok, nem utolsó sorban pedig a klímaváltozás következtében kialakuló háborúk, éhínségek miatt elveszített emberéletek felett érzett gyász.

Egy másik aspektus, amiről ritkábban esik szó, egy ugyancsak konkrét veszteség: a jövőkép elvesztése. A médiában egyre nagyobb nyilvánosságot kapnak azok a prognózisok, melyek szerint a civilizációnk napjai meg vannak számlálva és pesszimista becslések szerint 12 évünk van, optimistábbak akár 30-50 évet is prognosztizálnak. Vagyis a kérdés nem annyira az, hogy bekövetkezik-e az összeomlás, hanem hogy mikor. Az egyre valószínűbbnek látszik, hogy a mai fiatalabb generációk (30 alatt) számára a jövő egyáltalán nem olyan lesz, mint amilyennek szüleik vagy ők maguk megálmodták. Ahogy a klasszikus, egy családtag, közeli hozzátartozó vagy másképpen nagyon fontos személy elvesztése miatti gyásznál is az egyik legsúlyosabb "járulékos veszteség" az elképzelt jövő elvesztése, ez a klímagyásznak is egy igen fontos, ám sokszor ignorált forrása lehet. Hasonlót élnek meg azok is, akikkel közli az orvos, hogy gyógyíthatatlan betegségben szenvednek, hamarosan meg fognak halni - ez az anticipációs vagy előgyász ugyancsak ismert jelenség, de arról kevés szó esik, hogy az emberiség számára adott prognózis is kiválthatja. 

A klímagyászt, különösen ez utóbbi formáját gyakran kíséri a jövőtől való félelem, amit klímaszorongásként szoktak emlegetni. Nem vagyok pszichológus, de hézagos ismereteim szerint a szorongást a félelemtől pont az különbözteti meg, hogy a szorongásnak nincs konkrét tárgya, illetve ha van, akkor azt már nem szorongásnak hívják. Ezért már maga a kifejezés is kissé érthetetlen, önellentmondó számomra. Akár szorongásnak hívjuk, akár jövőtől való félelemnek, az biztos, hogy a hírek és a tudományos eredmények tükrében elgondolkodtatónak tartom, hogy ez mennyire patologikus: ha valakinek azt mondják, hogy pár évtizeden belül várhatóan a felismerhetetlenségig megváltozik a környezet, amiben él, a sokk, az ijedtség egy teljesen normális emberi reakció, és a legjobb vigasztalás, ami jelenleg rendelkezésre áll, hogy ez egyáltalán nem biztos... van akinek ez elég, van, akinek nem. 

A tapasztalat azt mutatja, hogy a klasszikus gyászt kísérő "járulékos" veszteségekkel (mint például a jövőkép elvesztése) végzett gyászmunka oldja a jövővel kapcsolatos szorongást is. A gyászmunka célja a veszteség integrálása, nem pusztán az elfogadás. Enélkül az elfogadásból könnyen lesz beletörődés, ami nagyon nem ugyanaz, mint az integráció következtében kialakuló valódi elfogadás, ami általában elhozza a belső békét. No nem varázsütésre, hanem több körben, több szinten megélve. A klímaszorongás, mint a klímagyász kísérője egy speciális érzés vagy inkább lelki- vagy tudatállapot, jelenleg még általános az a nézet a pszi szakmákban, hogy ez csak egyfajta szelep, ami más szorongásos zavarokat maszkol. Az elmúlt évek kutatásai azonban arra jutottak, hogy a klímaszorongás létezik önállóan is (hívjuk most primer klímaszorongásnak), ami mögött nincs egyéb mentális zavar vagy patológia, kifejezetten a klímaváltozással kapcsolatos jövőkép, illetve a korábbi jövőkép elvesztése miatt alakul ki. 

2019 szeptembere óta vagyok a Deep Adaptation (Mélyalkalmazkodás vagy Mélyadaptáció) mozgalom önkéntese. A közösség elsősorban zárt Facebook csoportokon keresztül kommunikál, így egy 15.000+ fős nemzetközi csoport tagjaként, illetve a jelenleg (2021 december) több, mint 5000 tagot számláló magyar csoport adminisztrátoraként egy olyan közegben mozgok, ahol napi szinten találkozom a klímagyász és az azt kísérő klímaszorongás megnyilvánulásaival és nyújtok támogatást a csoportnak, illetve azoknak, akik személyesen megkeresnek. Ezen az oldalon az ezekben a csoportokban és kísérések során szerzett tapasztalataimat foglalom össze, valamint a klímapszichológiával kapcsolatos szakirodalom nyilvánosan elérhető forrásaiból is fogok közzétenni szemelvényeket.

 

 

 

Nem vagy egyedül!

Ha a környezeted nem is érti, hogy min mész keresztül éppen, tudd, hogy nem vagy egyedül. Segítséget kérni ÉR! 


Krízis esetén

Ha bárki komoly klímadepresszióban szenved, és öngyilkossággal kapcsolatos gondolatai vannak, vegye fel a kapcsolatot a megfelelő szakemberrel. Az alábbiak a nap 24 órájában ingyenesen hívható segélyvonalak:

Kék Vonal
LESZ

 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Ha támogatásra van szükséged...

Online önsegítő sorstársi csoport, kéthetente, összesen 10 alkalommal.

Szeretettel várunk a Deep Adaptation Hungary zárt Facebook csoportban 

Beszélgessünk arról, ami nehéz, amivel nehezen birkózol meg egyedül

Kapcsolódási lehetőségek