Skip to main content
Mélyadaptáció

A 4R: Reziliencia, megtartás

Melyek azok a normák és viselkedésminták, amelyek értéket képviselnek a számunkra, ezért meg szeretnénk őrizni?


Melyek azok a normák és viselkedésminták, amelyek értéket képviselnek a számunkra, ezért meg szeretnénk őrizni?

 Az angol eredeti első R betű a resilience magyarul is létező szó (reziliencia), körülbelül annyit jelent, hogy "rugalmas alkalmazkodóképesség." A reziliencia több tudományterületen előfordul, mást jelent a természettudományban, mást a pszichológiában - és egy kicsit mást a Mélyadaptációban. 

Nézzük, mit mond erről Bendell a tanulmányban: 

A reziliencia némely értelmezése a környezeti szektorban meglepően optimista. Például a stockholmi Reziliencia Központ (2015) így írja le: „A reziliencia egy rendszer - az egyén, egy erdő, egy város, vagy egy gazdaság - képessége arra, hogy szembenézzen a változás kihívásaival és tovább haladjon a fejlődésben. Azt vizsgálja, hogy miként képes az ember és a természet bizonyos megrázkódtatásokat és a bomlasztó eseményeket (mint például egy pénzügyi válság vagy az éghajlatváltozás) arra használni, hogy megújuljon és innovatívabbá váljon.” E meghatározás kialakításakor a természetben megfigyelhető biológiai jelenségeket vették alapul, amikor egy ökoszisztéma képes arra, hogy felülkerekedjen a  megrázkódtatásokon, és ezzel együtt komplexitása, összetettsége is nő (Brand and Jax, 2007). 

Itt két problémára is felhívnám a figyelmet. Az első, hogy a fejlődés gondolatához való optimista ragaszkodás a reziliencia területén nem feltétlenül hasznos. Olyan korszakba léptünk, amelyben a materiális fejlődés nem feltétlenül lehetséges, és az ehhez való ragaszkodás akár kifejezetten káros következményekkel járhat. A második, hogy néhány, korlátozott hatókörű készségfejlesztő programtól eltekintve a reziliencia zászlaja alatt meghirdetett kezdeményezések mindegyike az éghajlatváltozáshoz való fizikai alkalmazkodásra összpontosít, figyelmen kívül hagyva reziliencia pszichológiai dimenzióit. A pszichológiában viszont „a reziliencia a viszontagságokhoz, traumákhoz, tragédiákhoz, fenyegetettségekhez vagy jelentős stresszforrásokhoz való alkalmazkodást, a rossz tapasztalatokból való talpra állást fejezi ki, mint például a családi és kapcsolati konfliktusok, súlyos egészségügyi problémák, vagy a munkahelyi és anyagi stressz faktorok” (American Psychology Association, 2018). Ez a talpraállás bizonyos nehézségek vagy veszteségek után gyakran az identitás vagy az értékrend kreatív újraértelmezésének nyomán következik be. A reziliencia fogalma a pszichológiában tehát nem feltételezi, hogy visszatérünk a kibillenés előtti állapotba. Tekintve az éghajlatváltozás jelen realitásait, ez utóbbi, kevésbé progresszív reziliencia-megközelítés hasznosabb lehet a mélyalkalmazkodás vonatkozásában.

A mélyalkalmazkodás fogalmi rendszerében a rezilienciát mint a változó körülményekhez való alkalmazkodást határozhatjuk meg, annak képességét, hogy az általunk értékesnek tartott normákat és viselkedésmintákat átmentsük és megtartsuk. Ha elfogadjuk, hogy a tudósok arra a következtetésre jutnak, hogy a társadalmi összeomlás elkerülhetetlen, akkor a kérdés a következő: Melyek azok a normák és viselkedésminták, amelyek értéket képviselnek a számunkra, és amelyeket az emberi társadalom meg kíván tartani a túlélésért folytatott küzdelem során? Ez jól mutatja, hogy a mélyalkalmazkodás a rezilienciánál jóval többet jelent. 

(Jem Bendell: Mélyadaptáció - Útmutató az éghajlati tragádiához, 2018, 28. oldal - hivatkozások a tanulmány lábjegyzeteiben).

Vagyis kicsit leegyszerűsítve, a Mélyadaptáció nem pusztán arról szól, hogy túléljük az összeomlást, hanem hogy emberként, az értékeinket megtartva éljük túl. Ez a társadalmi szintű reziliencia (hiszen a tanulmány célja, hogy közös gondolkodásra hívjon), azonban a koncepció könnyedén alkalmazható kisebb közösségekre és egyénileg is, illetve végiggondolható a külső és belső alkalmazkodás szempontjából egyaránt. Az alap minden szinten az, hogy mit tartunk értéknek, mi az, amitől embernek érezzük magunkat, mi az, ami mellett a végsőkig kitartunk, az összeomlás előtt, alatt és után. Ez azért jó kapaszkodó, mert ennek alapján már kirajzolódik egy mátrix, amelynek egyik tengelye az összeomlás idővonala (előtte, alatta, utána), a másik tengelyén pedig a szintek (globális, ország, lokális közösségi, családi és egyéni szint) szerint lehet megvizsgálni a kérdést. A mátrix egyes "celláin" belül pedig megnézhetjük, hogy az adott szinten/időszakban mi szükséges a külső és belső alkalmazkodáshoz. 

Látható tehát, hogy a mélyadaptáció reziliencia fogalma messze túlmutat a változó klimatikus viszonyokhoz való alkalmazkodáson, a klímaadaptáción. 

 

 

Nem vagy egyedül!

Ha a környezeted nem is érti, hogy min mész keresztül éppen, tudd, hogy nem vagy egyedül. Segítséget kérni ÉR! 


Krízis esetén

Ha bárki komoly klímadepresszióban szenved, és öngyilkossággal kapcsolatos gondolatai vannak, vegye fel a kapcsolatot a megfelelő szakemberrel. Az alábbiak a nap 24 órájában ingyenesen hívható segélyvonalak:

Kék Vonal
LESZ

 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Ha támogatásra van szükséged...

Klímagyász csoport

Online önsegítő sorstársi csoport, kéthetente, összesen 10 alkalommal.

Közösségi támogatás

Szeretettel várunk a Deep Adaptation Hungary zárt Facebook csoportban 

Egyéni kísérés

Beszélgessünk arról, ami nehéz, amivel nehezen birkózol meg egyedül

Kapcsolódási lehetőségek